Columns, Stories

Voorjaarstrends: zo pak je het aan na je 55ste

Elk voorjaar kijk ik vol verwachting uit naar de nieuwe mode van het seizoen en ieder jaar hoop ik dat ik weer mee kan doen, en inmiddels niet te oud ben voor de laatste trends.

De trends

Het is elk seizoen weer spannend om te zien wat de nieuwe modekleuren zijn en wat de nieuwe it-tas en schoenen van het seizoen zijn. Ook kijk ik naar welk model spijkerbroek het moet worden, en of m’n dure sneakers van vorig jaar dit jaar nog wel door de beugel kunnen.

Voor ons 50+ vrouwen is het namelijk niet zo simpel als voor de jongere meiden. Alles past niet meer zoals vroeger en velen van ons hebben ook niet de makkelijkste voeten. Sommige trends snap ik dan ook niet meteen. Ik moest heel erg wennen aan de sneakers onder een jurkje trend. Als ik aan een jurk denk, stel ik me daar een paar mooie pumps bij voor, of een leuke Chanel ballerina.

Nu ben ik eraan gewend, en vind het ook heel leuk staan bij een ander maar als ik een jurkje draag, hebben flatjes nog steeds mijn voorkeur. Voor iedere dag en vooral met een spijkerbroek leef ik in sneakers. Die zijn toch ook helemaal niet meer weg te denken en ze lopen ook nog eens heerlijk.

Ik heb zelf geen dochters, dus niemand die mij zegt of iets wel of niet kan. En mijn zusjes en nichtjes wonen in Nederland dus die zien mij niet iedere dag. Soms vraag ik me dus wel af of ik niet een beetje te oud ben voor bepaalde trends.

De perfecte jeans

Ik kan me nog heel goed herinneren toen de vale jeans met gaten in de mode kwam. Je kent hem wel, zo’n spijkerbroek die eruitziet alsof je hem al vanaf de middelbare school hebt gedragen, met gaten bij de knieën en rafels aan de onderkant. Ik vond dit dus helemaal geweldig en elke spijkerbroek die ik kocht had gaten en rafels.

In m’n achterhoofd hoorde ik wel iedere keer de stem van m’n oma, die had dit vreselijk gevonden. Oma vond namelijk dat een getrouwde vrouw geen spijkerbroek meer aan kon, en al helemaal niet met van die gaten. Ik zou me niet voor kunnen stellen dat ik de laatste 35 jaar geen jeans had aangekund, dat zou een probleem zijn geweest. Tot op de dag van vandaag vind ik de trend nog steeds fantastisch en draag nog regelmatig een jeans met gaten.

Ik ben trouwens wel erg blij met het feit dat de “lowrise” spijkerbroek niet meer hoeft. Ik snapte die hele kleine ritsjes ook al niet zo goed. We kunnen gelukkig weer van die fijne hoge broeken aan tot in de taille. Dat was ook te gek, na drie kinderen en dan nog zo’n lage broek, vreselijk.

Ik was in die tijd op een gegeven moment in een winkel met m’n middelste zoon zo’n broek aan het passen en hij zei toen ook “mam, je bent veel te oud om in deze winkel te shoppen”. Dat kwam wel even hard aan want ik was bij de GAP en nog geen 40!
Maar goed, we mogen dus de broeken weer tot aan de taille dicht ritsen terwijl we de overtollige rolletjes er mooi weer bij in kunnen drukken.

Een goed passende klassieke spijkerbroek mag eigenlijk in niemands kast ontbreken. Dit is echt een goede investering want hij gaat jaren mee en staat altijd mooi. Mijn moeder was een grote fan en heeft tot haar 84e een spijkerbroek gedragen. Altijd hetzelfde model van hetzelfde merk (Gerry Weber). Dus, al is hij duur, als je hem tot je 84e kunt dragen ben je er toch echt niet aan bekocht.

De perfecte garderobe

Voordat ik shop voor nieuwe voorjaarskleding kijk ik altijd eerst wat ik nog in de kast heb hangen, en daar bouw ik dan een garderobe omheen. Ik koop ieder seizoen een paar trendy dingen maar houd me voornamelijk bij de klassiekers. En een paar goed passende broeken in basis kleuren, een paar mooie perfect passende blazers en een klassieke trenchcoat die jaren meegaat en nooit uit de mode is.

Als ik kleur wil doe ik dat meestal met shirts en sjaals. Wat schoenen betreft heb ik altijd een paar mooie sneakers in verschillende kleuren, mooie zomerse pumps in neutrale kleur met hakken niet hoger dan zeven centimeter en mijn donkerblauwe Chanel flatjes.

Persoonlijk draag ik liever broeken dan jurken, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik me wel veel vrouwelijker voel in een leuk jurkje. Dus een paar mooie lange jurken en een paar jurkjes tot net boven de knie ontbreken in mijn kast ook niet.

Kortom: koop broeken die goed passen van goede kwaliteit, dit geldt ook voor blazers. De pasvorm is het allerbelangrijkst. Koop één mooie klassieke trenchcoat die jaren meegaat. Voor bloesjes en shirts in de kleuren van het seizoen kun je altijd bij de ZARA terecht. Mooie zijden sjaals zijn tijdloos, die doe ik nooit weg. Als je er een ziet die je heel mooi vindt, gewoon doen want ze gaan nooit uit de mode.

Happy shopping!