Columns, Stories

En dan ben je op je 60ste opeens een influencer

Wie had dat nog kunnen denken! Vaak vragen mensen zich af hoe ik eigenlijk op Instagram ben begonnen en waar al die volgers vandaan zijn gekomen. Dat ga ik, Renate oftewel @stylealiveafter55, jullie vertellen in mijn nieuwe column op OOTDNLmagazine.nl.

Twee jaar geleden

Ik kan me nog heel goed herinneren hoe het allemaal begon. Twee jaar geleden, vlak na het overlijden van mijn moeder, zat ik bij mijn zusje aan de keukentafel. Met mijn nichtje Sophie besprak ik of ik wel of geen pompoenhanger aan mijn tas kon hangen. Ik vond dat namelijk heel leuk, maar zij had hier een andere mening over. Op een gegeven moment zei ze: ‘maar die infloezers hebben dat allemaal wel’. Infloezers? Ik zei tegen Sophie: ‘je bedoelt influencers!’ LOL!

Ik had wel eens vaag van een influencer gehoord, maar ik beeldde me dan een jonge meid in van een jaar of twintig, met van die lippen. Je weet wel, van die opgespoten dingen. Maar zeker geen vrouw van in de vijftig.

Die avond ben ik me daar eens in gaan verdiepen en ik verbaasde me erover hoeveel vrouwen van mijn leeftijd op INSTAGRAM(!) aan het influencen waren. Er ging een wereld voor me open! Ik was er toen al van overtuigd dat ik dit ook wilde gaan doen.

Al zolang ik me kan herinneren ben ik gek geweest op mode en ondanks mijn leeftijd doe ik nog graag mee met de laatste trends. Al rollen mijn drie zoons regelmatig met hun ogen en vragen zij zich af of ik daar niet te oud voor ben. En mijn nichtjes vragen zichzelf ook wel eens af wat ik nu weer aan heb. Ik doe dan net alsof ik gek ben!

Terug in Canada

Toen ik terug was in Canada, waar ik inmiddels al 35 jaar woon, heb ik een van mijn jongens gevraagd om me te helpen met een nieuw Instagramaccount. Hij vond het eigenlijk maar niets, want er was toch geen animo voor. Ik was toch wel erg oud om aan zoiets te beginnen. Ik voelde me helemaal niet te oud!

Ondertussen had ik heel wat accounts van andere vrouwen van boven de 50 bekeken en ik had heel veel zin om te beginnen met influencen. @Stylealiveafter55 was een feit!

De eerste paar weken heb ik elke keer iemand gevraagd om een foto te maken. En je kunt je voorstellen, daar had niemand echt zin in om te doen. Wie dacht ik wel niet dat ik was?! En dat poseren? Belachelijk! Ik besloot al vrij snel om het allemaal zelf te gaan doen. Er werd een Tripod met een remote aangeschaft en vervolgens een Apple Watch en Halo light. Vanaf dat moment was het officieel een ‘one woman show’.

Ik ben begonnen met het dagelijks plaatsen van een foto met een nieuwe outfit. #OOTD Niets bijzonders, gewoon dingen die ik normaal zou dragen. Ik had genoeg in de kast hangen om me de eerste tijd mee te vermaken. Ik was benieuwd of ik inderdaad ook volgers zou krijgen. De eerste maanden was het echt een ‘learning curve’, maar het is toch leuk om iets nieuws te leren.

Een echte influencer

Na een maand of vier zat ik op de 5.000 volgers en al heel snel werden dat er 10.000. Dus dat ging heel goed en er was zeker animo voor.

Om eerlijk te zijn kijk ik vandaag de dag niet meer zoveel naar het aantal volgers, dat doet mijn 89-jarige vader, want hij zit nu dus ook op Instagram. Inmiddels zit ik ruim over de 50.000 volgers, dus je kunt wel zeggen dat ik nog wat ben gegroeid. Het contact met andere influencers van mijn leeftijd is iets wat het werk heel erg leuk maakt en die zitten dan ook echt over de hele wereld. Het kan zijn dat ik Vimmi in New Delhi, Marina in Moskou en Ruth in Nieuw-Zeeland spreek op een dag en in de avond een tas met drop en speculaas kan afhalen in Vancouver van Daniëlle uit Amsterdam. Hoe leuk is dat!

Daarnaast zijn de samenwerkingen met verschillende merken heel erg leuk! Vorig jaar was ik in Florence op vakantie en werd ik uitgenodigd door de tassenfabrikant Boldrini Selleria om daar het volledige productieproces te zien van begin tot eind. Dat was zo’n leuke ervaring. Plus, ik was zes tassen rijker! Wie had ooit kunnen denken dat ik kleding, tassen, schoenen en cosmetica zou krijgen om te showen op mijn Instagramaccount! En dat op mijn leeftijd!

Zo zie je maar weer dat je nooit ergens te oud voor bent (behalve voor witte leggings, want die kunnen echt niet meer… Maar dat is een onderwerp voor een andere keer).

Ik hoop dat ik dit nog heel lang kan doen. En als ik dat kan, kan iedereen dat!

Renate McSherry-Homan
@Stylealiveafter55