Columns, Stories

De klassieke blazer: van business meeting tot dinner date

Naast mijn carrière op Instagram, werk ik ook nog parttime als persoonlijk stylist voor vrouwen van boven de vijftig. Daarom mag ik vaak een kijkje nemen in hun kledingkast om te zien wat nog voor ze werkt of niet. Het eerste waar ik naar kijk? Blazers!

Wanneer ik begin met een stylingsessie, ga ik het eerst op zoek naar klassieke blazers en jasjes die nooit uit de mode gaan. Je weet wel, van die exemplaren die je naar je werk aan kunt, maar ook naar een feestje. Het hangt allemaal af van de styling. En daarom bouw ik hier een hele garderobe omheen.

Als er iets is wat de afgelopen jaren van verschillende fashion trends goed heeft doorstaan, is het wel de perfecte klassieke blazer. Ik kan me nog herinneren dat ik een hele mooie donkerblauwe van Burberry had toen ik een jaar of twintig was. Dat is tot op heden mijn favoriete kledingstuk: een donkerblauwe blazer. Niet die van toen ik twintig was, want die past me helaas niet meer…

Bij mij thuis in de hal hangen er altijd een paar. Die zijn voor de dagen wanneer ik snel even tijdens het koken naar de supermarkt moet en er niet uitzie. Dan grijp ik snel een blazer, sjaal rode lippenstift (tegenwoordig ook een mondkapje) en een grote zonnebril. Ik voel me dan toch nog chic. Het lijkt dan alsof je er nog een beetje moeite voor hebt gedaan. Ik heb weleens gehoord dat je er altijd vanuit moet gaan dat je iemand tegen kunt komen die je al eeuwen niet hebt gezien. Zou uitermate lullig zijn als je dan een versleten regenjekkie aan hebt.

En niemand die een blazer beter draagt dan mijn persoonlijke fashion icon Brigitte Macron. Of het nu op een spijkerbroek is of over een jurkje: ze is er altijd mooi mee. Prachtig vind ik hoe zij zich kleedt. Nou ja, ze moet natuurlijk ook wel bij blijven met zo’n jonge vent. Maar toch, ze doet het hartstikke leuk! Altijd heel put together.

Het zou natuurlijk heel leuk zijn als we ons allemaal zo’n mooie Balmain blazer zouden kunnen veroorloven. Helaas is dat voor de meesten van ons niet weggelegd. Helemaal niet erg trouwens, want er zijn prachtige exemplaren te koop voor een fractie van de Balmain-prijs. Het maakt ook eigenlijk niet zoveel uit wat hij kost, het belangrijkste is dat de kwaliteit goed is en perfect past.

Ik ben een klein beetje shopverslaafd, zeker wanneer we het hebben over blazers. Ik kan er nooit een in de winkel laten hangen die me goed past. Of het nu zwart, blauw, rood of geruit is, maakt niet uit, ik vind ze allemaal mooi. Ik heb een zwarte gebreide van Marccain en een donkerblauwe wollen van Ralph Lauren die ik beide al meer dan tien jaar heb. Nog altijd als ik ze draag, voel ik me er heel goed in. Dat is naar mijn mening het belangrijkst: je goed voelen in kleding.

Dus, ik vind persoonlijk dat een paar goed passende blazers in iedere kast thuishoren. Een paar donkere of geruite voor de winter en een paar lichte voor het voorjaar en zomer. Als echte koopjesjager shop ik winterkleding aan het eind van het seizoen voor het volgende jaar en hetzelfde met zomerkleding. Met klassiekers maakt dat niet uit, want die gaan toch jaren mee.

Ben je niet zo van de uitverkoop en je twijfelt over de prijs van een blazer? Denk er dan even aan hoe vaak en hoe lang je hem gaat dragen en deel dat door het aankoopbedrag (cost per wear). Dan komt het namelijk veel minder hard aan. Ik weet zeker dat je er geen spijt van krijgt!

@stylealiveafter55