Fashion, Latest

Modeontwerper Pierre Cardin overleden op 98-jarige leeftijd

Geometrische vormen en motieven, daar stond de op 98-jarige leeftijd overleden Pierre Cardin om bekend. De Franse mode- en sieradenontwerper was de laatste van de grote modenamen uit de jaren 60 en 70.

Revolutionair Cardin

Pierre Cardin werd geboren in de Italiaanse plaats San Biagio di Callata. Op twee jarige leeftijd emigreerde hij met zijn ouders naar het Franse Saint Etienne in het Loiregebied. Op 23-jarige leeftijd verhuisde Cardin naar Parijs waar hij architectuur studeerde en werkte voor modehuizen van Jeanne Paquin en Elsa Schiaparelli. Niet veel later werd hij door niemand minder dan Christian Dior gevraagd om hoofd van het atelier de tailleur te worden.

Na vijf jaar hard werken, opende hij zijn eigen boetiek in de Franse hoofdstad. Vanaf 1953 ontwierp hij Haute Couture, waar hij zorgde voor een ware revolutie vanwege het gebruik van driehoeken, vierkanten en cirkelachtige vormen. Daarnaast maakte hij ook gebruik van nieuwe materialen, zoals plastic en vinyl.

Nadat Cardin de harten van verschillende actrices en ander modevolk had gewonnen, kwam hij in 1958 met een uniseks-lijn. Na het uitbrengen van verschillende collectie voor vrouwen, bracht Cardin ook een collectie voor mannen op de markt. Daarmee was hij nog succesvoller dan met zijn vrouwenlijn.

Gouden jaren

De jaren 60 waren de hoogtijdagen van zijn carrière. Hij opende verschillende winkels, ontwierp de bekende Cosmocorpscollectie en sinds die tijd staat hij in de top-5 bekendste Franse kunstenaars ter wereld.

Aan het einde van de jaren 60 was hij, net zoals de rest van de wereld, in de ban van de eerste maanlanding. Hij liet zich hierdoor inspireren, wat resulteerde in een Space-Age-collectie. Zijn collectie was vaak niet al te comfortabel. Zo vertelde hij ooit: “als ik een jurk ontwerp, dan ontwerp ik die niet rond het lichaam van een vrouw. Ik ontwerp de jurk en daarna stop ik de vrouw erin.”

In de jaren 70 introduceerde Cardin Haute Couture in het communistische China en Rusland. En aan het einde van dat decennium was hij niet al te vernieuwend en begon zich te interesseren in andere zaken, zoals vastgoed en restaurants.

De laatste jaren heeft Cardin nog altijd doorgewerkt in de mode en was hij Goodwill Ambassadeur voor Unesco. De couturier zal gemist worden in de modewereld en was een voorbeeld en inspiratie voor velen.