Fashion, Latest

ARKET lanceert patchwork collectie van gerecyclede denim

Modemerk ARKET presenteert een patchwork collectie voor aankomende lente. De lijn is gemaakt van geüpcyclede denim. De circulaire collectie is tot stand gekomen in samenwerking met I:collect en is gemaakt van hergebruikte stoffen. Scroll snel verder voor meer details!

Gerecyclede denim

De belangrijkste en karakteristieke termen in de taal en de geschiedenis van denim zijn een lange levensduur en hergebruik. De stof werd van oorsprong gebruikt in workwear. Destijds was het een vanzelfsprekendheid om versleten denim te repareren en op te lappen om zo de levensduur te verlengen. Als snel ontstond er door de geleidelijk vervangende kleur van de indigoverf een gelaagde lappendeken van verschillende tinten blauw; elke lap vertelde een eigen verhaal.

Ieder afgedankt kledingstuk wordt eerst gewassen en gesorteerd en daarna opgeknipt in lapjes. Vervolgens worden al die verschillende lapjes aan elkaar genaaid tot één grote lap van onregelmatige stofvormen. En zo ontstaat de karakteristieke, ruimtelijke patchworktextuur. Dit patchwork, in plaats van de traditionele rollen stof, vormt het uitgangspunt voor de nieuwe ontwerpen. Ieder item in de collectie is volstrekt uniek en enig in zijn soort, voelt heerlijk aan en zit alsof je het al jaren in de kast hebt liggen.

ARKET

Het merk is voortdurend op zoek naar nieuwe, circulaire methoden voor het produceren van kleding en de lijn Patchwork Denim is een van de voorbeelden daarvan. Patchwork Denim, gecombineerd met andere innovatieve geüpcyclede vezels zoals REFIBRA en Texloop die in SS21 te zien zullen zijn, geeft een nieuwe bestemming aan bestaande, afgedankte stoffen. Op deze manier is er voor het produceren van nieuwe kledingstukken geen grondstofintensief proces meer nodig dat wel nodig is voor het produceren van primaire vezels.